Kantonalna uprava civilne zaštite KS

Published by superadministrator on

Historija

Vatrogasna kasarna predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja arhitekte Josipa Pospišila u Sarajevu. Ova povijesna građevina je projektirana 1912. godine, a realizirana je 1913. godine. Autor projekta u članku pod nazivom “Aus bosnischer Praxis”, objavljenom 5. siječnja 1912. godine u stručnom časopisu Der Bautechniker XXXII u Beču, objavljuje više svojih projekata i, među njima, prvi put perspektivni prikaz buduće zgrade Vatrogasne kasarne.

Projektni program je formiran na temelju srednjoevropskog iskustva u projektiranju ovakve vrste zgrada, a realiziran je u vrlo kratkom vremenskom roku.

Nosiva konstrukcija objekta je izrađena od armiranog betona. Izgled horizontalne konstrukcije podsjeća na savremene objekte iz druge polovice 20. stoljeća. Jasno se uočavaju primarne i sekundarne nosive armiranobetonske grede raznih profila. U potkrovlju je izveden armiranobetonski nosivi zid, a tu su smještena i metalna vrata, preteča protiv požarnih vrata.

Nakon 100 godina,

29.07.2013. godine potpisan je ugovor za izvođenje građevinskih  radova na sanaciji krova uz zadržavanje postojećeg izgleda na objektu u ulici Fehima ef. Čurčića br.1 u Sarajevu.

 

Predviđeni rok za izvođenje radova je 70 radnih dana, računajući od dana uvođenja u posjed Izvođača.

U tom periodu potrebno je izvršiti sanaciju krovne konstrukcije, odnosno izvršiti zamjenu dotrajalih elemenata novim (krovne grede, vjenčanice, podrožnjače, rogovi, grebenjače), te uraditi zamjenu krovnog pokrivača.

Categories: Novosti